Talkuvam.bg

Питка на два етажа

Питка на два етажа

От: Маргарита Николова


Необходими продукти:

За тестото:
За бялата украса:
  • 50 мл. вода;
  • 1 ч. л. сол;
  • 1 ч. л. олио;
  • 100 гр. брашно.
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в малко подсладено със захарта мляко и оставяме да шупне. Содата разтваряме в киселото мляко. Смесваме с всички продукти и омесваме меко и нелепнещо тесто. Покриваме го и оставяме да втаса на топло, докато удвои размера си.

Премесваме и разделяме на 8 топки, от които оформяме 2 питки. Голямата питка оформяме от 5-те топки в тава с диаметър 32 см. Малката питка оформяме от 3 те топки в тава с диаметър 24 см.

Разточваме 5-те топки за първата питка на правоъгълни кори, подреждаме ги една върху друга, като намазваме първите 4 с масло. Може да поръсим със смес от сирене и яйца. Навиваме ги на руло, което нарязваме на парчета с дължина 10 см. Подреждаме ги полегнали в покрита с хартия за печене тава, а по средата оформяме  цвете. Оставяме питката да втаса, докато удвои размера си и намазваме със смес от жълтъците и малко олио.

Печем в загрята на 170 градуса фурна до готовност.

Разточваме 3-те топки за втората питка на правоъгълни кори, от които едната – по-широка. Двете подреждаме една върху друга, като първата намазваме с масло. Навиваме ги на руло и поставяме върху третата, която нарязваме от двете страни на лени. Прехвърляме лентите и сплитаме последователно лява и дясна върху рулото. Поставяме завита в тавата, оставяме да втаса, докато удвои размера си и намазваме със смес от жълтъците и малко олио. Поръсваме на места със сусам.

Печем в загрята на 170 градуса фурна до готовност.

Когато питките изстинат, ги подреждаме една върху друга.

Омесваме тестото за украсата от изброените продукти. Разточваме и с формички нарязваме фигурки (цветя). Залепяме ги по питката с малко каша от брашно и вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...