Talkuvam.bg

Мурсалски чай (Sideritis scardica)

Мурсалският чай (Sideritis scardica)

Мурсалският чай (Sideritis scardica) e многогодишно тревисто растение, достигащо 50 см. Цветовете му са леко жълтеникави. Известен още и като пирински, триградски, алиботушки, шарпланински чай.

Името му идва от Мурсалица – връх в Родопите. А според легендата мурсалският чай расте там, където са падали сълзите на Орфей, когато е търсел своята любима Евридика. На мястото на сълзите пониква една от най-лечебните билки в страната. За нея се казва, че е магическа и лекува всичко.

Естествените находища с биката са на високо по сипеите и богатите на варовик триградски скали, южните склонове на Пирин и в Славянка планина.

От около 20 години се отглежда и култивирано в околностите на Триград. Бере се надземната й част в периода на цъфтеж – юни, юли.

Мурсалският чай съдържа в състава си танини, етерични масла, желязо, цинк, натрий, магнезий, мед, кобалт и др. Има изразено антибактериално и антиоксидантно действие.

Българската народна медицина препоръчва мурсалския като отхрачващо средство, при бронхит, бронхиална астма, емфизема, гръдна жаба, гърлобол. Доказано е, че забавя стареенето.

Чаят успокоява нервната система, тонизира и имуностимулира, понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт, премахва солите на тежките метали и радиоактивни вещества от тялото. Препятства развитието на някои ракови клетки.

Подобрява мъжката потентност, работата на храносмилателната система, предпазва от появата на атеросклероза.

Има благотворно въздействие върху пикочно-половата система.

Мурсалският чай е подходящ за ежедневна употреба и може да се дава и на малки деца.

Чаят е приятен и освежаващ на вкус и се приготвя като 3 с. л. от билката се варят в 1 л. вода 3 минути. Препоръчва се да се пие вместо вода преди ядене по 1 винена чаша, 3 пъти дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...