Talkuvam.bg

Трънка (Prunus spinosa)

Трънка (Prunus spinosa)

Трънка е бодлив, силно разклонен храст, принадлежащ към семейство Розоцветни (Rosaceae). У нас е разпространена в низините, из храсталаците, в дъбовите гори и по сухи и каменисти места.

Използват се цветовете, плодовете, листата на трънката, кората и корените на растението.

Трънката има противовъзпалително, кръвопречистващо, запичащо, пикочогонно, потогонно, леко слабително под формата на отвара или настойка, и дезинфекциращо действие.

Препоръчва се при лечението на колити, гастрити, бъбречни заболявания, диарии, дизентерия, стомашна язва, лошо храносмилане и кожни заболявания.

В народната медицина трънката се използва при болки в стомаха, ревматизъм, хемороиди, като слабително средство, нефрит, цистит, невралгия, високо ниво на албумин.

Препоръчва се за по-добра обмяната на веществата и при лечението на екземи, лошо храносмилане, бъбречни камъни, жлъчни камъни, болести на пикочния мехур, херпес, алергия, настинка, катар.

Чаят от цветовете на билката действа очистващо на стомаха и апетитовъзбуждащо. Той се препоръчва и при проблеми със жлъчния мехур, запек, възпаление на бъбреците, жлъчна колика, ревматизъм, невралгия, дерматит, уролитиаза, стомашни болки и спазми, диария при деца, цистит, нефрит, диабет, язва.

Листата имат противовъзпалително действие. Отварата от листа помага при неразположения на храносмилателния тракт, нефрит, възпаление на уринарния тракт, компреси при кожни обриви, ларингит и ангина. Използва се за изплакване на устната кухина и гаргара.

Плодовете спират възпалителни процеси в устната кухина. В суров вид се използват предимно като запичащо средство. От тях се правят маски за лице и багрило в различни нюанси от тъмно сиво да зелено.

Трънките съдържат много витамин C и затова са чудесно противоскорбутно средство. Сокът от плода е със слабително действие, а отварата със запичащо.

Лечебни свойства притежават и дървесината и корените на трънката. Отварата от тях има диуретично, потогонно, температуропонижаващо и слабително действие. Препоръчва се при заболявания с висока температура. С нея се правят промивки при бяло течение и се прилага като противовъзпалително средство, външно под формата на компреси, пр. при червенка. Отвара от кората на трънката се използва за понижаване на висока температура.

Коренът на трънката заедно с други билки, според някои билколечители, действа силно противораково.

Храстът се използва като жив плет. Дървесината се използвана за направата на бастуни.

Цветовете се събират още като неразтворени цветни пъпки, а листата – след цъфтежа. Сушат се на въздух, на сянка или в добре проветрявани помещения.

Кората се обелва през пролетта преди цъфтежа, а корените се вадят през есента. Сушат се в сушилни или във фурна, предварително позасъхнали на открито.

Плодовете се берат, когато узреят, като е най-добре това да става след първите замръзи. Сушат се на слънце, във фурна или в сушилня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Facebook коментари

Вижте още ...