Гулия (Heliantnus tuberosu)

Гулията

Родината на гулията е Бразилия. В България е известна с името Земна ябълка, а по света с имена, като Земна круша, Йерусалимски артишок, топинамбур и др.

Лесно се отглежда, вирее в различни почви и не изисква особени грижи. Гулията е вид кореноплодно от рода на слънчогледите. Цъфти от август до октомври с красиви, малки жълти и медоносни цветове, които се събират за чай – полезен и ароматен. Корените му оформят грудки, листата му са дребни.

Изваждането на грудките започва през късната есен, когато листата и дръжките на растенията напълно изсъхнат. Грудките са най-вкусни след като мръзнат през февруари.

Грудки биват 2 вида – лилави и бели. Лилавите имат вкус подобен на смола, а бялата гулия е малко по-сладка от алабаша, но не е люта.

Земната ябълка е много ценна с високото си съдържание на минерали, като калий, калций, желязо, манган, фосфор, цинк, флуор, хром, силиций, магнезий, натрий и други. Богата е на целулоза, пектин, органични киселини, мазнини, белтъчини и аминокиселини, витамините В1, В2, В6, С, РР, каротиноиди.

Гулията има силно антиоксидантно действие и употребата му засилва имунната, ендокринната, нервната система и подобрява качествата на кръвта, помага при алергии.

Едно от най-ценните и свойства е, че е богата на природния аналог на инсулина – инулин, който се препоръчва при диабет.

Инулинът подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и отвежда токсичните вещества от червата, кръвта, черния дроб и подобрява способността на организма да се предпазва от вредните фактори в околната среда. Предпазва от инфекции на храносмилателните органи, паразити, премахва стомашните болки и чревните колики, помага при запек, създава условия за полезната микрофлора в червата. Помага за възстановяването на зрението, при малокръвие и атеросклероза при възрастни хора.

Земната ябълка е естествено средство за лечението на аритмия, хипертония, исхемична болест на сърцето, стенокардия и за предпазване от инфаркти и инсулти.

Отварата от гулия понижава кръвното налягане и кръвната захар, влияе благоприятно на задстомашната жлеза.

Земната ябълка чрез съдържанието си на инулин и целулоза, извежда от организма солите на тежките метали, токсините и излишъка от холестерин. Засилва очистването на организма от шлаки, непреработена храна и вредни вещества. Предпазва от рак на дебелото черво.

Гулията е едно от най-ефективните средства за лечение на остър и хроничен хепатит.

Редовната и консумация се препоръчва за хубава кожа, коса и здрави кости. Тя е отлично средство за отслабване, препоръчва се да се взема 5 пъти дневно по 1 пълна ч. л. прясно изцеден сок от грудките.

Народната медицина ги препоръчва за прочиства бъбреците, лекуване на болести на пикочните пътища и премахването на пясък от бъбреците. Трябва всеки ден  1 месец да се ядат сурови грудки с големината на средно голяма ябълка.

От сухите грудки може да се приготви приятен и много вкусен компот без захар. От тях се приготвя и чудесен квас за здравословен хляб. Това става, като малко от сухите грутки се заливат със студена вода и се оставят на топло място за 4-5 дни.

От нея се приготвят вкусни салати, добавя се към супи, яхнии и печива. Сварена е по-нежна от картофа. Консумира се и като чипс, като се суши с люспата в сушилни (дехидрататори).

Желателно е всеки да включи в менюто си това вкусно кореноплодно растение.

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*