Ряпа Дайкон (Chinese turnip, Chinese radish)

Ряпа Дайкон (Chinese turnip, Chinese radish)

От: Гергана Димитрова


Ряпата Дайкон е екологично кореноплодно растение с дълъг бял корен. Родината му е Източна Азия. Много важно и характерно за него е това, че не извлича и не натрупва тежки метали и радионуклеиди.

Дайконът е култура на интензивното земеделие, защото семената му се засяват в средата на лятото, а до тогава на това място се отглеждат други култури.

Употребяват се листата и корените и през целия и растеж, без да загрубява..

Тази ряпа има високо съдържание на витамини А, Е, D, К и от B групата, протеини, мазнини, калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, сяра, мед.

Дайконът има противораково, антивирусно, противовъзпалителни, антибактериално, слабително и детоксикиращо действие.

Препоръчва се при проблеми с дихателната система, грип и настинки. Сокът, който се извлича от листата или корена му има силно отхрачващо действие. Полезен е за цялата храносмилателна система, действа очистващо, успокояващо и помага при безсъние. При акне се препоръчва като маска.

Важно свойство на ряпата е, че помага за изхвърлянето на излишната вода от организма, разтваря бъбречните камъни, разгражда мазнините, а в комбинация с моркови помага и при махмурлук.

Редовната консумация на Дайкона подобрява здравината на костите и има превантивна роля при изложените на риск от развитие на остеопороза.

Използва се основно за направата на вкусни салати, както и като съставка за супи, оризови ястия и различни подправки.

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*