Артишок (Cynara scolymus)

Артишок (Cynara scolymus)

От: Гергана Димитрова


Артишокът е многогодишно тревисто растение (зеленчук), което достига 2 м. височина. Дава реколта на втората година. Разпространено е основно в Югозападна Европа и Америка.

Използват се листата, стъблата и цветните кошнички преди цъфтеж.

Той е много ценен поради богатото си съдържание на витамини като А, В1, В2 и витамин С, белтъчини, въглехидрати, мазнини и минерални вещества, танин, цинк, баластни вещества, натрий, калий, фосфор, желязо, магнезий, инулин и мн. др.

Една от най-важните химични съставки на артишока е цинарин, който не се намира в останалите плодове и зеленчуци. Цинаринът се използва при лечението на лечението на хепатит, атеросклероза, заболявания на черния дроб и жлъчката, екземи, склерозата, артрит, ревматизъм, подагра, някои алергии и мн. др.

Артишокът подобрява храносмилането, функциите на черния дроб и на жлъчния мехур, което от своя страна намалява нивата на холестерола, следователно намалява и риска от развитие на атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

Консумацията му не се препоръчва при хора с гастрит, колит, запек и редица храносмилателни смущения.

Артишокът е ефикасно средство за отслабване, има очистващо действие, подобрява метаболизма и позволява на тялото по-добре да преработи мазнините. Създава усещането на ситост.

Високото съдържание на инулин, който е естетсвеният инсулин го правят изключително важен за болните от диабет. За тях е от значение да го консумират свеж, примерно в салати. Ето една рецепта за салата: 1 главата артишок, краставица, репички и зелени подправки се наситняват и се наръсват със зехтин.

Артишокът е изключително лекарство срещу целулит, което се дължи на очистителните за организма свойства. В козметичната индустрия се използва като стягащо кожата средство, използва се в продукти, които предпазват образуването на бръчки.

Листата и сърцевината на артишока са богати на флавоноиди, които са в основата на борбата с онкологичните заболявания. Те се ползват при както при профилактиката, така и при самото им лечение.

Артишокът е ценна съставка някои лекарства срещу алкохолизъм, които поставени в храната или напитките, намаляват желанието за алкохол и очистват организма.

Използва се като афродизиак и средство за усилване на либидото и половата сила.

В кулинарията се използва основно глава на артишока с подлежащото й стъбло. Вкусът му наподобява нещо средно между целина и праз.

Изчистената глава се измива добре с вода и се пуска в подкиселена вода. Лимонът е задължителна част от този процес, защото лесно се окислява и потъмнява. Той е нетраен продукт и се съхранява в хладилник до 4 дни, не измит, в найлонова торбичка.

Обикновено се консумира варен, задушен, печен. Сърцевината на пресния артишок се добавя в салати.

От цвета му се приготвя лечебен чай. Съставка е и на редица италиански ликьори.

Поради изброените свойства и полезни качества, артишокът е наречен супер зеленчук.

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*