Talkuvam.bg

Бъдни вечер

Бъдни вечер

От: Рецептите на Баба


На 24 декември се отбелязва Бъдни вечер – денят преди раждането на Христос. Това е един от най-важните семейни празници, в който всички членове на семейството изпълняват ритуали.

На този ден приключват и 40-дневните коледни пости (започвали на 15 ноември). На трапезата около огнището на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Ястията се приготвят от жените. Задължително трябва да са постни и нечетно число. Бройката им е: 7 – колкото са дните на седмицата или 9 – колкото трае бременността на жените. Всяко от ястията на трапезата има своята символика.

На трапезата трябва да има храни, които набъбват (боб, жито, леща, ориз, булгур), за да набъбват богатството и плодородието. Подходящи са и пуканите (пуканки). Трябва да има сушените плодове (ябълки, сливи, стафиди, кайсии) и ядки (предимно орехи). Чесънът също присъства на масата, за да предпазва от зло и болести, както и меда, с който се пожелава сладък живот. Традиционно се напълват пиперки (сушени) с ориз, булгур, зрял боб или сушени сливи. Свиват се сармите с лозови или зелеви листа. Наточват се сладки и солени баници (зелник, тиквеник и др.), които задължително се приготвят без млечни продукти и яйца. Вместо вода се пие ошав от сушени плодове. Винаги има варено жито и счукан чесън с орехи. Важна е и кръглата обредна питка (кликнете тук за рецепта за Посна питка за Бъдни вечер), която е като слънцето. Може да се украси с кръстове, житни класове и плодове от тесто. В нея се слага паричка и след това, на когото се падне, ще бъде най-големият късметлия през следващата година. Вижте тук рецептата за Посни краваи за Бъдни вечер.

Преди да се седне на масата задължително най-възрастният мъж или жена в дома я прекадява с тамян и обикаля всички останали стаи. Според обичая по време на вечерята не се става от нея. А когато приключи не се раздига, защото според вярванията след това идват починалите, за да похапнат.

На Бъдни вечер мъжете отсичат бъдника – дебел пън от дъб или круша, който символизира дървото, което крепи реда и хармонията в света. Запалва се от най-възрастният и се оставя да гори цяла нощ. Този огън има пречистваща сила и пази от зли сили, които бродят в навечерието на Коледа сред хората, когато небето и адът временно се отварят.

Тази вечер Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. С различни символи и предмети (въглени, паричка, лук и сол, бръшлян и др.) се предсказва бъдещето и проверява късмета.

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.
Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни. Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината. Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.
Според поверието моми, на които им е време да се женят, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.

Пепелта от бъдника и сламата не се изхвърлят. Който седне на трапезата, не бива да се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите.

Тази нощ е свята, казват, че каквото си пожелаеш искрено, то се сбъдва.

На този ден църквата почита паметта на св. Евгения. Своят имен ден празнуват носещите нейното или производни имена: Евгени, Евгения, Женя, Жени, Благородна и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...