Talkuvam.bg

Никулден – 6 декември

Никулден – 6 декември

От: Г. Димитрова


На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола. Името му означава „Побеждаващ“. Според митовете при подялбата на света на него се паднали моретата, реките, езерата и целия подводен свят.

Според преданията Светецът помагал на бедните и извършвал много чудеса, които спасявали моряците и пътуващите по море от водните бури и стихии. (Умрял е през 342 г., а сега тленните му останки са в Италия.)

На този ден на трапезата се поднася риба с люспи, която най-често е шаран, защото се смята, че шаранът е „слуга на Св. Никола“. Според поверието Св. Никола запушил пукнатината на лодката с шаран и спасил от удавяне своите спътници през морето.

На Никулден на трапезата трябва да има рибник, обредни хлябове и постни ястия, като варена царевица, жито, постни сарми, чушки и боб.

Смята се, че Свети Никола носи първия сняг –  когато разтърсва дългата си бяла брада, от нея се изсипват първите снежинки. Вярва се, че ако на Никулден се появи скреж, реколтата от зърнените култури ще е богата. На този ден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта.

Славата на светеца като дарител на бедните се отбелязва и от католиците, като за децата се правят малки подаръци, които малчуганите откриват на сутринта в обувките или чорапите.

Свети Никола се смята за покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.

Патрон е на рибарите, търговците, воденичарите, ловджиите и банкерите.

Имен ден имат Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...