Talkuvam.bg

Богоявление (Йордановден) – традиция и обичаи

Богоявление (Йордановден) – традиция и обичаи

От: Г. Димитрова


Богоявление (Йордановден) е един от най-значимите християнски празници, който църквата отбелязва на 6 януари.

Библейските легенди разказват, че на този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Затова и ритуалите са свързани с освещаването на водата и кръста.

В момента на кръщението небето се отваря, върху Христос слиза Светият дух във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Това дава и названието на празника Богоявление.

Първи започват да празнуват този ден египетските християни през III в., а през IV в. празникът се пренася и на Запад.

На Йордановден се освещава водата в храма, а след това и водоемите във всеки край на страната. Това става, като свещениците хвърлят кръста в ледените води, а мъжете го изваждат.  Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. В миналото този, който хванел кръста, бил награждаван богато от своите съселяни. Вярва се, че болните, ако се измият с вода от мястото, от което е изваден кръста, ще оздравеят.

Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

След изваждането на кръста се служи тържествена литургия – Велик водосвет и на нея се обновява светената вода в храмовете. С китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве. От светената вода всеки носи вкъщи, за да пази от болести и пречиства душата.

С Йордановден е свързано вярването, че през нощта срещу празника “небето се отваря“ и поисканото от всеки в този момент ще се изпълни.

На този ден се правят редица прогнози. Ако денят е сух и студен, годината ще е плодородна.

В навечерието преди празника се подрежда последна 3-та „кадена вечеря”, която се състои само от постни ястия, като жито, колачета, орехи, постна пита, боб, сарми, вино, зеле.

На Йордановден се извършват редица обреди с кръстена вода. Сутринта чисто момиче измива на реката домашната икона и палешника от каденето, за да е бяло житото, което ще се роди.

У нас е известно Калоферското мъжко хоро, което се вие Калофер и озвучава от гайди. Ритуалът се изпълнява от незапомнени времена на Йордановден.

На този ден празнуват имен ден Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Борислав, Борислава, Божидар, Божидара, Бончо, Божил.

На 6 януари на Богоявление е и ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. Историческите факти сочат, че нито един пряпорец на българска войскова част не е бил пленяван от чужди войски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...