Talkuvam.bg

Обичаят „Сурва“

Обичаят „Сурва“

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Обичаят „Сурва” („Сурваки”) е стар български обичай, който води началото си още от езическите времена.

Сурвакането се изпълнява в първите часове на Новата година, за да благослови Новата с плодородие, здраве, любов и благополучие.

В началото само момчета и ергени са обикаляли къщите и са сурвакали. През това време момичета са ладували (плели са венци, пускали са ги в реката и гадаели за какъв момък ще се омъжат). С времето се включили и момичетата. Сурвакарите сурвакат хора и животни, а стопаните ги даряват с кравайчета, орехи, лакомства и пари.

Сурвачката се прави от само дрянова клонка, която се украсява със сушени плодове, орехи и вълна и др. Кликнетете тук и научете как се прави сурвачка.

Дрянът напъпва още през зимата, цъфти първи и дава плод послеен. Клоните са му жилави и трудно се чупят. Всичко това символизира младостта, мъдростта и здравето. Според вярванията, когато дряновата пръчка удря човека по гърба, му придава своята сила и качества.

Първоначално дряновата пръчка била без украса, но с течение на времето започнали да я украсяват със сушени плодове, орехи, чушки, вълна, царевица пукани, които са символ на плодородие, берекет и изобилие.

Вълната символизира женското начало. Червеният конец се поставя против уроки и болести. Монетите – символ на богатство. Лютите чушки – символ на мъжкото начало.  Сушените плодове, царевицата, орехите са символ на берекет, изобилие и плодородие в нивите, градините и добитъка. Чесънът и лука пазят от лоши и злонамерени мисли.

Има поверие, че сурвачката трябва да престои 1 нощ пред вратата или на прозореца, за да прогони лошите сили. А след самото сурвакане, да се постави на недостъпно място (високо дърво, покрив) или да се хвърли в течащите води на река.

Сурвакарите налагат със сурвачката отмерени удари гърба на стопанина (от най-стария до най-младия) и изричат и припяват благопожелания за здраве, берекет и късмет. Така сурвачката придобива своята магическа сила.

Вярвало се, че колкото са по-силни ударите, толкова повече имат сила пожеланията и толкова повече се възнаграждават сурвакарите.

В различните краища на страната сурвачката има различни имена – сурвакия, суровица, суровакница, сурвакница, сурокина, сурукница, василичарка и др.

Най-честото припяване на сурвакарите е:

Сурва, весела година,

златен клас на нива,

червена ябълка в градина,

пълна къща със коприна!

Да си жив и здрав догодина,

догодина, до амина!“

Правенето на сурвачка може да се превърне в истински семеен празник, ако в него включим децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...