Talkuvam.bg

Нитрати в зеленчуците – какво трябва да знаем

Нитрати в зеленчуците - какво трябва да знаем

Нитратите са азотни съединения, които попадат в зеленчуците с торенето, което се прилага, за да ускори растежа им. Когато се предозира, в растенията се натрупват излишъци от нитрати, които при определени условия и количества стават вредни, защото се превръщат в нитрити.

Нитритите са опасните и вредни за човешкото здраве, а не нитратите, тъй като затрудняват придвижването на кислород от кръвта и са канцерогенни. Някои видове растения усвояват и съхраняват по-големи количества нитрати от други. Концентрациите на нитрати са най-високи в листата и корените на растенията и най-ниски в техните плодове и семена.

Най-високо съдържание на нитрати имат марулите, спанакът, червеното цвекло, ряпата, китайското зеле, пресният лук, броколито, карфиола, репичките и морковите. По-бедни на нитрати са доматите, чушките, бобът, картофите и краставиците. Плодовете, зърнените храни и ядките съдържат пренебрежимо малки количества нитрати.

Как да се намали количеството нитрати в зеленчуците

Листните зеленчуци трябва да се накисват в студена вода за половин час, а водата да се смени поне 1 път. Картофите и морковите да се разрежат на половина и накиснат в студена вода за около 1-2 часа и също се смени водата. Останалите зеленчуци – премахва се онези части от растението, които са с най-много нитрати: кочан, външни листа (зеле, китайско зеле), обелки (краставици, тиквички), дръжки и опашка (краставици, цвекло, ряпа). Краставиците, корнишоните и тиквичките винаги да се белят. Ако се бърза трябва поне да се измият обилно със студена течаща вода. При варенето количеството на нитратите в картофите и морковите се намаля като се изхвърля бульона от варенето докато е още горещ.

По-ситно нарязаните зеленчуци освобождават повече нитрати във водата, в която се варят, но се изхвърлят и много от витамините.

Сигнал за наличие на нитратни в зеленчуци

Жълти петна по кората на краставиците, корнишоните, тиквичките и картофите има – не се консумират!

Размекване (втечняване) на съответния зеленчук, дори и при правилно съхранение в хладилник.

Бързо се развалят.

Трябва да се подбират тези, които са видимо здрави, чисти, свежи, твърди, без нетипичен и неприятен мирис и вкус.

Най-опасни са зеленчуците, когато нитратите в тях се превърнат в нитрити преди да са изконсумирани. Ако храни, богати на нитрати се съхраняват няколко часа в условия на повишена температура и ниско или никакво количество кислород, то тогава нитратите се превръщат в нитрити.

Примерно: марули или спанак затворени в найлонов чувал (или дори обикновено пликче за пазаруване), който се съхранява на топло място.

При съмнение за нитрати в зеленчуците как да се попречи да се превърнат в нитрити

Да не се подлагат на термична обработка.

Веднъж сготвено, ястието се консумира на веднъж или се изхвърля, но никога не се претопля повторно.

Салатите се консумират прясно направени и с лимонов сок, които съдържа витамин C или допълнително се приема витамин С, който неутрализира вредните процеси.

На деца под 4 месечна възраст да не се дават зеленчукови пюрета.

Цвекло, ряпа, тъмнозелени зеленчуци като броколи, спанак, лапад и др. не са подходяща храна за деца под 12 месеца, тъй като съдържат завишени количества нитрати.

Да се използват само сезонни плодове и зеленчуци или такива, които са внесени от страни, в които е точният сезон на развитие на съответния зеленчук.

Освен в зеленчуците нитрати има в прясното на вид месо и риба. Обработват ги с нитрати, за да запазят по-дълго свежия си цвят и мирис.

Нитратното месо по-трудно се разпознава.

Рибите и морските дарове, които не са типични за нашите географски ширини (сьомга, калмари, и др.), но въпреки това се предлагат пресни, са обработени с нитрати или химикали, за да се запазят свежи по-дълго време.

Суровите меса и риби трябва винаги да се измиват с течаща вода и да се накисват във вода преди да се обработят. Водата от варенето им да се изхвърля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...