Talkuvam.bg

Съвети за печене на месо

Съвети за печене на месо

Когато месото се пече на фурна, за да не изсъхне вътре се поставя малък огнеупорен съд с вода. Парата от водата предпазва месото от прегаряне и от изсушаване.

Когато месото се пече на фурна трябва да се полива само с гореща вода или бульон, защото студената вода втвърдява месото.

Когато месото се пече на скара, тя трябва да се намаже предварително с мазнина, да се загрее и чак тогава да се постави самото месо. Така то няма да залепне и ще остане цяло.

Когато месото се пече на жар първо се поставя на най-горещата част от скарата, за да се запече около 2 минути от двете страни и да се образува коричка, която предпазва от загуба на сокове. След това се прехвърля към по-слабо нагрята част от скарата, за да довършите печенето.

Правило е, че колкото месото е нарязано по-тънко, толкова по-близо трябва да бъде поставено до източника на топлина. Колкото месото е нарязано по-дебело, толкова по-голямо трябва да е разстоянието между него и източника на топлина.

Когато се обръща месото на скара или жар никога не се използва вилица, а само щипки, защото ако се пробие сосовете изтичат и месото изсъхва (причиняват се и пламъчета).

Препоръчва се да се соли по време на печенето, защото солта извлича соковете от месото когато е в маринатата. Месото, рибата или други продукти преди да се поставят на скарата е желателно да се намажат с олио или зехтин.

Самите маринати съдържат течности от маринованото месо, а тези течности съдържат вредни бактерии. Затова, ако рецептата изисква месото да се намаже с марината по време на печенето, трябва да се предвидят поне 5 минути още за печене, през това време топлината ще убие бактериите. Ако ще се прави сос от маринатата, тя трябва да ври поне 1-2 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...