Talkuvam.bg

Чубрица

Чубрица

Чубрицата е едно от 30-те едногодишно и многогодишно растение от рода Устноцветни. Те са ниски растения, растящи на сухи слънчеви места. В кулинарството се използва за подправка предимно Градинската чубрица. Използва се надземната част, която е брана преди, по време или след цъфтежа. Изсушената билка е със зелен цвят, характерна миризма и леко лют вкус.

Като подправка най-често се използва, смесена със сол, червен пипер, черен пипер и сминдух. Чубрицата е незаменима подправка при доматено сосове за паста, сандвичи с кайма, супи с кайма и зеленчуци. Кюфтетата няма да са същите без балканската чубрица. С нея се овкусяват меса: Свинска кавърма, пилешка манджа, колбаси („Еленски“).

Добре се съчетава и с други подправки като черен пипер, кимион, целина, шарен пипер, каенски пипер, магданоз, сушени домати, босилек, кориандър, розмарин, естрагон. Пчелният мед от цвета на чубрицата е много ароматен, вкусен и полезен.

Чубрицата се използва като билка в официалната медицина при стомашно-чревни заболявания (стимулира стомашната и чревна дейност), като болкоуспокояващо и укрепващо средство. Има отхрачващо действие. Употребява се против повръщане, при бъбречни, чернодробни, жлъчни и сърдечни болести.

Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от диабет, повръщане, нервни припадъци и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...