Talkuvam.bg

Чесън

Чесън

Чесънът или чеснов лук е многогодишно луково растение. Не се среща в диво състояние, той е едно от първите културани растения на Земята. Използва се подземната и надземна част, но най-често консумираната част от растението е подземната – главата. Една чеснова глава се състои от много отделни скилидки.

Суровият чесън има силна люта миризма, която се омекотява при готвене. Дъхът на хората, които са яли чесън получава характерна миризма. За да се премахне лошият дъх след консумацията на чесън е най-добре да сдъвче малко магданоз. Това е и причината в много рецепти, които съдържат чесън да присъства тази подправка.

Пикантния му вкус и неповторимия му аромат го правят желана подправка за много ястия. Интензивността на вкуса и аромата му се променят според начините на приготвяне. Често се използва в комбинация с лук, домати и джинджифил.

С него се подправят супи, ястия с месо, зеленчуци, постни ястия. Овкусяват се салати. Незаменим е като добавка за маринати, при приготвянето на зимнина, колбаси и др. Широко се употребява при приготвянето на ароматни олиа. В китайската кухня младия чесън се маринова за 3-6 седмици в микс от захар, сол и подправки. Използва се при приготвянето на кебапи и предястия. При смесването на чесън с яйца и зехтин получаваме аиоли или сос много наподобяваш майонеза с чесън

Чесънът се нарича „Зеленият антибиотик“. Той е особено популярен в народната медицина и е имал ролята на лекарство от най-ранни години. Богат е на етерични масла, азотни вещества и витамин С. Наситен е с калий, натрий, магнезий, желязо, калций и фосфор.

Чесънът спомага понижаването на кръвното налягане и предпазва от инфекциозни заболявания. Доказан е благоприятният му ефект и при грип и настинки, както и при туберкулоза.

Използва се при лечение на инфаркт, диабет, подсилване на апетита, подагра и атеросклероза, дисбактериоза, безсъние и косопад. Смята се, че подмладява. [Виж повече]

Коментари


Facebook коментари

Вижте още ...