Talkuvam.bg

Чесън (Allium sativum)

Чесън (Allium sativum)

Полезните свойства на чесъна са известни още от дълбока древност. Той е мощен имуностимулатор, повишава количеството на лимфоцитите – естествените клетки-убийци и убива патогени клетки в тялото. Имуностимулиращото действие на чесъна се дължи на съдържането на сяра, селен и германи.

Чесънът е мощен антиоксидант, защитава от действието на свободните радикали. Чесънът подпомага извеждането от организма на токсичните соли на тежките метали – олово, манган, кадмий и др.

Повишава радиотолерантността (радиоустойчивостта) на организма, което го прави незаменим помощник при лъчетерапия. Сулфидите на чесъна “улавят” молекулите на свободните радикали, отровни и токсични вещества. Серните съединения не им позволяват да се превърнат в убийствените за човека канцерогенни форми.

Чесънът има мощен ефект на детоксикация на организма и това го прави много полезен при химиотерапия и лъчетерапия. Има мощено антигъбичено и антибактериално действие, защото взаимодейства с определени химически реакции в тялото.

Многото серни съединения в него го правят мощно антивиросно средство. Важно е да се отбележи и неговото антитромбоцитно въздействие, т.е. не позволява да се образуват съсиреци в кръвоносните съдове.

Има способността да понижи холестерола в кръвния серум. Медицински изследвания в Германия са доказали, че чесънът може да вдигне нивото на “добрият холестерол” най-малко с осем процента.

Чесънът има свойството да понижава кръвната захар, която го прави много полезен диетичен инструмент в третирането на диабет. Има кардиозащитно действие и предотвратява развитието на атеросклероза. Въздейства благоприятно на ръста и делението на клетките, което е в основата на регенериращата и подмладяващата му роля. Безспорни са лечебните качества на пресния чесън при заболявания на кръвоносната система, дихателните пътища, храносмилателната система, отделителната система, сърдечни заболявания и още много други.

Начин на употреба:

По 1 главичка чесън се изяжда вечер с храната. При глисти се правят клизми – 8-10 скилидки се счукват и заливат със 100 мл. вряща вода. Прецежда се и се правят 2 клизми. За профилактика на атеросклерозата се приготвя тинктура – 100 гр. счукани скилидки се заливат с 500 мл. 70° спирт. Престоява 15 дни. Прецежда се и се приема по 25 капки 3 пъти на ден преди ядене. За понижаване на високо кръвно налягане се приготвя същата тинктура, като се приема по 20-30 капки 3 пъти дневно преди ядене 2 дни наред, след това 2 дни почивка, нови 2 дни се взема тинктура и т.н.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...