Talkuvam.bg

Целина

Целина

Цѐлината, позната още като керевиз или кервиз, е двугодишно тревисто растение от семейството на магданоза и моркова (Сеникоцветни). Расте в заблатени и влажни места.

Целината, е една от най-популярните подправки в българската национална кухня. Има специфичен леко тръпчив вкус.

В кухнята се използват всички негови части: както листата, така и стъблата, и главите целина. Малко парче от глава целина придава приятен аромат на всяка зеленчукова супа. Нарязаните листа са задължителен елемент на салатата от зеле.

Целината се ползва и за овкусяване на миди и риба, както като съставна част на много свежи салати, вегетариански и месни ястия. Целината има изключително високо съдържание на витамин А, а стъблата й са богат източник на витамини от групата В – В1, В2, В6, както и витамин С, калий, фолиева киселина, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий и незаменими аминокиселини! Цяла палитра от полезни хранителни вещества!

Целината помага за понижаване на кръвното налягане, има много силно влияние в борбата с рака, понижаване нивата на холестерол в кръвта, регулира перисталтиката на червата и улеснява извеждането на отпадните вещества от организма, като го прочиства и облекчава. Препоръчва се при ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра, астма и бронхит, проблеми с бъбреците и ефикасно успокоява нервната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...