Самардала

Самардала

Самардалата е многогодишно тревисто растение, което расте от луковица. Разпространена из Североизточните и централните части на Балкана в сенчести и влажни места. В Северозападна България считат Самардалата за разновидност на див лук или див чесън.

Наречена е „българското лале” през 2009г. в Брюксел на изложението за цветя.

Някои от имената му са: „нектаров чесън” на гръцки, „меден чесън” на английски . В някои страни е познато като „български чесън”. Въпреки, че е известна в много страни, Самардалата се използва като подправка главно в нашата.

Самардалата се бере на млади стръкове, преди зреенето на семената да е започнало. Използват се най-вече дългите и месести листа. След като престоят един ден, те се смилат до получаването на ароматна пихтия, която впоследствие може да се смеси със сол. Стандартната пропорция е едно към едно. Получената смес се разбърка хубаво, след което да се поставя в плосък съд, за да съхне.

Самардалата се използва най-вече като изсушена подправка заради силния си аромат, но понякога може да се консумира и в суров вид.Вкусът на самардала е доста силен – леко лют и нагарчащ. Основна съставка е на шарена сол и и добре позната е и самардалената саол.  Самардалата се използва и като подправка за различни ястия като сандвичи, ориз, агнешкото и пилешко месо, картофи, меса, гъби, домати, краставици, таратор и др. Вкусът на натрошеното сирене се допълва много успешно със самардала. Зелените салати или ястията с лапад, спанак и коприва също се съчетават добре с подправката. Една препечена филийка, намазана с масло и поръсена отгоре със самардала, е много добър вариант за закуска.

Самардалата се използва като билка. Притежава противовъзпалителни свойства и помага при различни сърдечно-съдови заболявания, рак и атеросклероза. Сваля лошия холестерол препоръчва се при високо налягане.

Тя улеснява храносмилането и повишава апетита. Може да се пие като чай и помага срещу запек, стомашни болки и кашлица. Стимулира уринирането, пречиства пикочния мехур и бъбреците. Капките от листата се използват за зарастване на рани и като мехлем за кожни болести. Много важно действия на билката е това, че лекува псориазис, като се приема вътрешно под формата на чай.

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*