Talkuvam.bg

Риган

Риган

Обикновеният риган е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Расте из храсталаци и сечища, по каменливи места и в редки гори предимно в предпланините и планините из цялата страна докъм 1600 м. надморска височина.

Риганът се съчетава добре със зеленчуци, сирена, кашкавал и гъби. Подходящ е за топли сандвичи, доматена супа, задушени меса, ястия с пиле, риба, гъби, боб и яйца.

Риганът усилва апетита и подобрява храносмилането.

Добавена клонка риган в бутилка с оцет или зехтин придава по-изтънчен аромат. Зеленчуковите ястия са много по-вкусни с риган. Риганът се съчетава добре с шунка и салата от риба. Той е незаменима подправка за свинско и агнешко печено месо.

Риганът е подходящ в съчетание с маслини и каперси. Листата на ригана се използват както в пресен, така и в сушен вид. Стритият на ситно сушен риган придава превъзходен аромат на пържолите и шишчетата приготвени на барбекю.

Риганът се нарича още билка на щастието, защото повишава настроението. Тя е един от най-мощните антиоксиданти. Доказани са и изключително силните му антибактериални свойства. Влияе положително на храносмилателната система, повишава тонуса, подобрява метаболизма и възбужда апетита. Използва се при лечението на бронхити, пневмонии, бронхиална астма и т.н.

Чай от риган, жълт кантарион и мащерка е универсално лечебно тонизиращо средство за малки и големи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...