Talkuvam.bg

Резене

Резене

Резенета или див копър е от семейството на магданоза и моркова. Резенето е силно ароматично многогодишно тревисто растение със синьозеленикаво на цвят.

Използва се в българската, гръцката, италианската и испанската кухня за подправяне на риби и супи.

Препоръчва се за ястия с пилешко или овнешко, но най-добре резенето се пасва с риби и рибни деликатеси. Кулинарите твърдят, че сьомгата придобива друг вкус, след като бъде гарнирана с ароматната подправка. Съчетава се добре и с авокадо.

С резене може да се овкусят сосове на млечна или майонезена основа, гуакамолето. Препоръчва се също като добавка към салати от пресни зеленчуци, студени супи, сандвичи с пълнозърнест хляб. Добавяйте смело към ризото или към аламинути като омлет например.

Изсушено се ползва и като добавка към туршии, заедно с копър или като негов заместител.

Използва се и като билка при запек, недостиг на кърма при кърмачките, при камъни и възпаления на бъбреците, колити, газове, за апетит, при кашлица. Семената облекчават газовете и стомашните болки, имат диуретичен и противовъзпалителен ефект. Под формата на настойка действа като очистително и облекчава коремното разтегляне. Заради употребата му като билка е познато с името аптекарски копър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...