Talkuvam.bg

Левурда

Левурда

Левурдата наричана още мечи лук, див чесън и див лук е многогодишно луковично растение. Расте на сенчести и богати на хумус почви, предимно в широколистни гори.

Листата на левурдата й имат голяма прилика с тези на момината сълза, които са много отровни.

Левурдата има само по едно листо на всяко стъбло, докато момината сълза има две. Има и друг двойник, който се нарича мразовец, но листото е само едно и обгръща изцяло цветчето.

Най-сигурният начин да разпознаете растението е да разтъркате едно листо между пръстите си. Специфичният аромат на чесън отличава левурдата от двойниците й.

Когато се берат се проверяват като листата се потъркат с пръст и ако се разнесе нежен аромат на чесън, то това е левурда. Използват се стръковете и луковиците, които имат специфичен мирис на чесън.

Съчетава се много добре с всички видове ароматни треви и зеленчуци. Използва се за овкусяване на сметанови сосове, студени супи и картофени ястия. Листата на левурдата се използват за подправка и като листен зеленчук за салати, месни и зеленчукови ястия. Комбинира се добре с магданоз и копър.

Левурдата се използва и като билка. Има противомикробно действие. Препоръчва се при високото кръвно налягане и инфаркт.

Левурдата прочиства артериите от шлаките на лошия холестерол и снижава нивата му. Регулира сърдечния ритъм и подобрява дейността на сърцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...