Talkuvam.bg

Куркума

Куркума

Куркумата е многогодишно растение, произлязло от Югоизточна Азия. Поради красивите си цветове в България се отглежда и в саксии с декоративна цел.

Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията. Има силно изразен оцветяващ в жълто ефект. Куркума се наричана кралицата на подправките. Използва се в кулинарията и в народната медицина. Специфичният й вкус се определя като остър, тръпчив, леко нагарчащ, а действието й е сгряващо.

Тя придава фин аромат на сладкарски изделия, маринати, сирена и различни блюда. В страните от Източна и Средна Азия без куркума не минава почти нито едно блюдо. С нея подправят ориз, риба, зеленчуци, месо, тесто.

Използва се при приготвянето на салатни дресинги, при мариноване на пилешки гърди (с лимон), оризови ястия, печени картофи, яхния от леща, бъркани яйца, сотиран лук.

Намира широко приложение в медицината. Тя е много силен антиоксидант и се използва за очистване на организма от токсини.

Западната медицина признава, че куркумата е мощно лекарство. Американски учени са установили, че редовната й употреба ни пази от болестта на Алцхаймер, от левкемия. Куркумата пречи на развитието на раковите клетки, неутрализира вредното въздействие на цигарите и на полуфабрикатите. Облекчава симптомите на ревматизъм, очиства жлъчката и много други.

Може да се втрие в кожата за детоксикация или под мишницата, за да извлече вредни токсини от лимфните възли и мастни клетки от гърдите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...