Talkuvam.bg

Копър

Копър

Копърът е едногодишно растение, което се използва от дълбока древност. Римляни в Древността давали копър на гладиаторите, за да бъдат издържливи и силни. Изгарянето на ароматни масла от копър или сух копър било признак за благосъстояние.

Пресният копър има силен аромат и сладникав, парлив вкус.

С копър се подправят салати, млечни и майонезени сосове, маринати и сирена. Използва се при приготвянето на туршии, стерилизирани краставички, таратор. Подходящ е за подправянето на риба, на зеленчукови блюда с тиквички, пресни картофи, зелен фасул, зеле, на постни супи.

За шведите копърът е национална подправка, както за нас червеният пипер. Салатата от копър събужда апетита и благоприятства обмяната на веществата в организма.

Копърът има високо съдържание на витамините С, В1, В2, Е, РР, Р, каротин (провитамин А) и минерални соли на калия, калция, фосфора и желязото и фолиевата киселина (витамин В9).

Намира широко приложение и като билка. Известен е с неговите антиоксидантни свойства. Използва се като превенция на рак, при сърдечно-съдови заболявания, анемия, безсъние, нервност, менструални смущения, остеопороза и проблеми с костите, болести на дихателните пътища, камъни в бъбреците и жлъчката и мигрена.

Копърът действа газогонно и помага при лоша перисталтика и газове. Успокоява спазмите на гладката мускулатура на органите в коремната кухина. Действа добре при деца с ленив стомах, запек и задръжка на газове, а чаят от копър е най-доброто познато средства за облекчаване на коликите при кърмачетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...