Talkuvam.bg

Канела

Канела

Канелата представлява малко дърво, което принадлежи към семейството на Lauraceae, което произлиза от Шри Ланка, но сега се отглежда в много тропически страни, включително и Мексико.

Бере се, суши и стрива, за да пристигне при крайния потребител във вид на подправка, но може да се употребяват и канелените пръчици.

Има няколко вида канела, но най-използваната е цейлонската.

Канелата е отличен източник на манган, фибри, желязо и калций, които са основните хранителни вещества за нашето тяло. Използва се при приготвянето на сосове, мляко с ориз, оризови ястия и най-вече в сладкарството.

В българската кухня се използва в рецепти за десерти с печени плодове (печени ябълки, круши, дюли), мляко с ориз, печена тиква с мед и орехи, пълнена тиква със сушени плодове и локум, тиквеник. Използва се в рецепти за основни солени ястия и предястия, лозови сърми, в комбинация със стафиди и канела.

Канелата е чудесна подправка за приготвянето на греяно вино в комбинация с карамфил и други подправки. Канелата се съчетава също така успешно с мед, индийско орехче, кафе, коняк, ванилия, какао, звезден анасон.

Канелата на пръчки може да се използва за ароматизиране на новогодишна украса на масата. Когато се сложи в захарницата придава аромат на захарта.

Притежава много лечебни свойства. Полезна е с антиоксидантното си свойство. Подобрява кръвообръщението, храносмилането. Намалява кръвното налягане, кръвната захар, холестерола, действа отслабващо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...