Talkuvam.bg

Какао

Какао

Какаото се добива от плодовете на вечнозелено дърво, което се среща в диворастящ вид в Централна и Южна Америка, култивира се на големи площи главно в Америка и Африка. Продуктът е пренесен в Европа през XVI век от испанците, когато завладяват Латинска Америка.

Какаото на прах като подправка и храна се получава при преработката на плодовете. За да се добие какао на прах, едрите плодове се подлагат на ферментация, след което се отделят семената.

Суровите какаови зърна са незаменима храна: не съдържат захар, но съдържат белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини В, витамин С и Е и много други полезни съставки.

Какаовото зърно съдържа над 400 вкусови компонента. Имат специфичен, леко горчив вкус, който прилича малко на кафе. Най-голямо количество какаови семена се преработва в шоколадовата индустрия.

Какаото действа подобряващо на сърдечната функция, помага при гръдна жаба, стимулира храносмилателната и нервната система, подобрява дейността на бъбреците и червата.

Притежава силни антиоксидантни свойства. Какаовите съставки забавят окислението на лошия холестерол.

Коментари

Вижте още ...