Talkuvam.bg

Индийско орехче

Индийско орехче

Индийските орехчета са род вечно зелени дървета, които растат в тропиците на Югоизточна Азия и Австралия. Дават две подправки: плода и изсушената му кора.

Орехчето е семето на дървото, има яйцеобразна форма с дебелина 15 – 18 mm и дължина 20 – 30 mm. Използва се и изсушената кора на костилката или самата костилка.

Използва се при приготвянето на сладкиши, ястия с картофи, супи, сосове, печени изделия и къри.

През древността в  Египет и Рим са го използвали като средство, което активизира мозъчните функции.

Днес то се използва основно като подправка и като основна съставка в хранително-вкусовата промишленост като натурален овкусител за печените изделия, сиропи, сладкиши и коктейли. Етеричното му масло намира приложение във фармацевтичната и козметичната промишленост ката съставка в някои сиропи за кашлица и в пастите за зъби.

Намира широко приложение и в народната медицина. Индийското орехче е известно с възбуждащо и релаксиращо си действие.

Използва се като подсилващо средство, укрепва имунната система, хрущялите и структурата на косата. Има противомикробно действие.

В източната медицина се използва за профилактика на рака, за лекуването на сексуални разстройства и туберкулоза. Смята се, че редовният прием на растението подобрява функциите на нервната и мозъчната система.

Но трябва да се използва в много малки дози, защото в големи става токсично, дори може да доведе до лек халюциногенен ефект, подобен на марихуаната. А маслото от индийско орехче не трябва да се употребява от бременни и от деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...