Talkuvam.bg

Босилек (Ocimum basilicum)

Босилек (Ocimum basilicum)

Босилекът е широко разпространен в Азия. Отглежда се като декоративно растение и подправка, главно в южните райони на България. Използвама е  надземна част, около 20 см. от върха, без одървенелите долни части на стъблото. Бере се по време на цъфтежа, юли – август и се суши на сянка или в сушилня. Срокът на годност е 2 г. /цяла билка/ или 1 г. и 6 мес.. /нарязана/.

Има противовъзпалително, противоспазматично, болкоуспокояващо, апетитовъзбуждащо, потогонно и др.

Употребява се за възбуждане на апетита, за лечение на хронични колити, гастрити, кашлица и бронхиална астма. Прилага се и при възпаление на пикочните пътища и на простатата, зъбобол, хрема, ангина.

Успешно сваля температурата благодарение на антисептичните си свойства.  Гаргарата с топла вода и малко босилек  помога при болки в гърлото. Босилекът понижава  холестерола и е много полезен за сърцето и може да предотврати дори инфаркт.

За добро здраве добре е да се дъвчат редовно листенца от босилек, тъй като с антисептичното си действие той предпазва тялото от последствията на стреса и депресията. Лекува афти,инфекции в устата, болни венци и др. . Действа благотворно на бъбреците, помага при камъни в бъбреците.

При ужилвания и ухапания от насекоми се препоръчва местата да се намажат със сок от босилек.

Високото съдържание на витамин А помага при зрителни увреждания.

Чаят от босилек се прави като 1 ч. л. сух босилек се поставя в 1 ч. ч. вряла вода. Оставя се да се запари 10 -15 минути и след това се прецежда.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...