Talkuvam.bg

Анасон

Анасон

Има два вида анасон: обикновен анасон (Pimpinella anisum L.) и звездовиден анасон (Illicium verum).

Обикновеният анасонът (Pimpinella anisum) е едногодишно тревисто културно растение от семейството на целината и магданоза. Вкусът му е сладникав и има приятен аромат.

Семена от анасон се използва широко като подправка, лечебно растение в медицината, както и ароматна добавка в кулинарната индустрия, по-специално, за приготвяне на алкохолни напитки. Зелените листа на растението се добавят към различни ястия като подправка.

Етеричното масло, което е извлечено от плодовете анасона се използва в парфюмерията, и при производството на сапун.

Зърната от анасон се използват за направата на различни тестени и хлебни изделия: пайове, бисквити, кифли, сладкиши, торти, ролки и франзели. Добавянето на анасон с комбинация на други подправки при печене не се препоръчва, освен канела или сусам. Идеална подправка за колбаси и меса.

Младите зелени листа от анасон се използват като съставка за готвене на салати или гарнитури с месни ястия. Особено популярни анасон комбинация с аромат на билки с ябълки.

Звездовидният анасон (Illicium verum) или Китайски звездовиден анасон е малко вечнозелено дърво, характерно за югозападен Китай. Звездовидните плодове се берат точно преди узряване.

Звездовидният анасон подобно на обикновеният, се използва за ароматизирането на сладкиши и кремове. Използва за сосове, които се сервират с различни ястия от месо, риба или птици.

Различията между обикновения и звездовидния анасон е в по-силният аромат на звездовидния.

Анасонът има и широко приложение като билка. Неговото етерично масло притежава отхрачващо, антисептично и спазмолитично действие, потогонно и температуропонижаващо. [Виж повече].

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...