Черна боровинка (Vaccinium myrtillus)

Черна боровинка (Vaccinium myrtillus)

Черната боровинка е храст. Среща се по високите планини над 1000 м надморска височина, из иглолистните и широколистни гори и пасища (заедно с червената и синята боровинка). За лечебна цел се събират листата (през юли-август) и плодовете (през юли-септември).Черната боровинка действа затягащо, антисептично, противовъзпалително.

Прилага се като затягащо средство при диарии у децата, при гастрити, ентерити и колити у възрастни, пресните плодове – за подобряване перисталтиката на червата и храносмилането, плодове – при кокоша слепота, запарка от листата – при хемороиди, при болезнени пристъпи, бъбречни камъни, подагра, ревматизъм.

Начин на употреба:

От сухите плодове се приготвя настойка: 100 г се накисват с 200 мл. хладка вода в продължение на 8 часа (това е дневна доза).

Запарка се приготвя от 5 г нарязани сухи плодове или 1 супена лъжица листа и 200 мл. кипяща вода. Оставя се да кисне 2 часа. От запарката се приема по 100 мл. 3 пъти на ден преди хранене (при възпаление на стомашно-чревния тракт и при диабет). При диабет вместо вода може да се пие отвара от 3 супени лъжици сухи плодове в 1 л вода. Ври 15 минути.

Плодовете се използват като витаминозна дрога. Черната боровинка не променя действието на предписваните лекарства. Може да се приема от бременни и кърмачки.

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*