Седефче (Ruta graveolens)

Седефче (Ruta graveolens)

Седефчето е многогодишно тревисто растение с характерна неприятна миризма. Расте по сухи, каменливи и скалисти места, из храсталаци и редки гори по Черноморското крайбрежие, Североизточна България, Дунавската равнина, Източните и Средните Родопи и в Тракийската низина до 400 м надморска височина. Култивира се често и като декоративно растение.

Използват се цъфтящите връхни клонки. Седефчето има нервноуспокояващо и болкоуспокояващо действие, усилва храносмилателните процеси. Притежава и хипотензивен (понижаващ кръвното налягане) ефект.

Прилага се при неврастения, хистерия, нервно сърцебиене, виене на свят, при епилепсия – като помощно средство, при някои очни заболявания, стомашно-чревни заболявания, хемороиди, кожни обриви, външно: при ревматични болки, подагра, ишиас, лумбаго.

В българската народна медицина седефчето се използва при анемия, припадъци, стомашни и чревни болки, глисти, болезнена менструация, диария, отслабнало зрение, прилив на кръв в главата, изпаднало задно черво, нервна и полова слабост.

Използва се за налагане на лапи при ухапване и ужилване от насекоми, изкълчване, ревматизъм, за жабурене при възпаление на венците. Настойка от билката в силна ракия се препоръчва за разтривка при подагра, ревматизъм, ишиас, натъртване, ставни болки, лумбаго.

Билката се препоръчва при възпаление на външното ухо, за компреси при преумора на очите.

Внимание!

Да не се употребява при бременност! При допир растението може да предизвика раздразнения на кожата и слизестите части. В по-големи дози билката е отровна. Да се приема по лекарско предписание!

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*