Talkuvam.bg

Слез (Malva vulgaris)

Слез (Malva vulgaris)

Слезът расте по тревисти места в равнините и предпланините, по-рядко в планините до 1400 м надморска височина из цялата страна. Използват се листата и цветовете на слеза, събрани по време на цъфтеж. Листата се откъсват с къси дръжки, а цветовете без дръжки.

Прилага се при възпалителни заболявания на дихателните пътища, при пресипнал глас, ангина, трахеобронхит, кашлица, при кашлица, задух, емфизем, при възпалителни заболявания на стомаха, червата, черния дроб, за стимулиране отделянето на мляко у кърмачки, външно – за гаргари и плакнене на уста при пресипнал глас, възпаление на устната лигавица; при кожни заболявания – циреи, фурункули, при изгаряния, хемороиди. В българската народна медицина се използва при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, обриви, трудно уриниране, рак на гърдата.

Използва се за компреси и лапи при заушка, рани и циреи (сварена с мляко), за налагане при рак на гърдата, за компреси при възпаление на очите и клепачите, за гаргара при гърлобол и жабурене при зъбобол, за клизми при възпаление на червата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...