Talkuvam.bg

Синя жлъчка (Cichorium intybus)

Синя жлъчка (Cichorium intybus)

Расте по ливади и сухи тревисти места, край пътища и изкопи, като плевел из окопните култури и стърнищата и като бурен по рудерализирани места из цялата страна. Използват се корените, извадени през есента, и стръковете. Надземната част се бере по време на цъфтежа юли-август. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 400С. Корените се вадят наесен след опадането на семената. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 500С. Срок на годност: цели стръкове – 3 г., рязани – 2 г.; цели и рязани корени – 3 г.

Тонизиращо храносмилателната система, апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, слабително. Има известно диуретично действие, както и успокоителен ефект върху централната нервна система. Засилва сърдечната дейност, като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения.

Билката се използва подобно на другите растения, съдържащи горчиви съставки, за стимулиране на храносмилането – засилване на секрецията на жлъчка, стомашен и чревен сок от активиране на перисталтиката на червата. У нас най-често се прилага като жлъчегонно средство при жълтеница, камъни в жлъчния мехур, лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, за стимулиране на обмяната на веществата и др. Употребява се и външно при кожни пъпки, циреи и др.

В българската народна медицина синята жлъчка се употребява при кашлица, треска, захарен диабет, бодежи в гърдите, епилепсия, трудно уриниране и уриниране на кръв, оскъдна и болезнена менструация, хемороиди, подагра, виене на свят, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при нарушено храносмилане, стомашни болки, гастрит, язва на стомаха, при неврастения и хистерия (използва се цветът).

Употребява се за бани при екземи, за лапи при циреи и трудно зарастващи рани. Настойка от цвета се използва за мазане при рани, изгаряния, за компреси при младежки пъпки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...