Talkuvam.bg

Репей (Arctium lappa L.)

Репей (Arctium lappa L.)

Цъфти през лятото. Расте по влажни, необработени и буренливи места, из гори и храсталаци в цялата страна. За лечебна цел се използва коренът. Репейът има стимулиращо действие върху обмяната на веществата, усилва клетъчния растеж. Действа диуретично, потогонно и дезинфекционно. Младите листа имат антибактериално действие. Смята се, че задържа развитието на туморите.

Прилага се при бъбречни камъни, подагра, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха, външно: за заздравяване на рани, язви, изгаряния, хемороиди, отвара: като средство за укрепване на косата (при косопад), при захарен диабет.

В българската народна медицина корените на репея се препоръчват при малария, язва на стомаха, гастрит, газове, бронхит, хемороиди. Отвара от семената се използва при виене на свят.

 

Препоръчва се от народната медицина за налагане при ревматизъм, натъртване, подагра, отвара от корена против пърхот и за заздравяване на косата. Настойка от корените се използва за мазане при ревматизъм и шипове. Листа се препоръчват за налагане на лапи при ревматизъм, подути лимфни възли, рани от изгаряния, хемороиди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...