Talkuvam.bg

Орех (Juglans regia)

Орех (Juglans regia)

Орехите са една от най-полезните ядки.

Имат богато съдържание на на витамини А, С, Е, Р и В, на минерали и на висококачествени белтъчини, омега-3 мастни киселини, на антиоксиданти и фибри. Съдържат в състава си много минерали като магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо.

Орехите съдържат много йод и затова се препоръчват при болести на щитовидната жлеза.

Изключително полезни са при борбата със сърдечносъдовите заболявания, предпазват от сърдечен удар и атеросклероза. Доказано нормализират кръвното налягане и холестерола в кръвта.

Орехите са много полезни за мозъка, заради омега-3 киселините и белтъчините, които съдържат. Те подобряват костната структура. Многото ахтиоксиданти намалят риска от рак на гърдата.  При мъжете повишават сексуалната активност. Полезни са при анемия, предпазват от образуване на камъни в бъбреците.

Дневната препоръчителна доза за консумация на орехи е 25-40 гр.

Орехите подобряват паметта, понижават стреса, засилват имунитета, подобряват качеството на спермата и като цяло се препоръчват при опити за забременяване, подобряват структурата на костите, косата и ноктите. При консумация на орехи кожата изглежда по-млада и по-здрава. Съдържат много фибри, белтъчини и мазнини, които помагат в контрола на  теглото.

За лечебни цели се използват и листата, черупките и зелената обвивка на плодовете. Орехът действа противовъзпалително, запичащо, тонизира нервната и храносмилателната система. Спомага за понижаване на кръвното налягане и нивото на кръвната захар.

Ореховата шума се употребява още от дълбока древност като противовъзпалително и болкоуспокоително действие, срещу гнойни рани и възпаление на венците и лимфните възли.

Традиционната медицина препоръчва ореха за укрепващи бани при рахит, екземи, възпаления на кожата, венците, стомаха, червата, укрепващи бани при бяло течение у жената, хемороиди, кървене, укрепващи бани при нередовна менструация, плодовете: при захарна болест, други смущения в обмяната на веществата.

Орехите е добре да се  съхранявате в херметически затворени контейнери на сухо и хладно място, далече от пряка слънчева светлина.

Внимание!

При съхранение орехите се развалят лесно и могат да образуват високо токсични вещества, затова трябва да се почистват редовно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...