Talkuvam.bg

Овчарска торбичка (Capsella)

Овчарска торбичка (Capsella)

Овчарската торбичка расте като плевел и бурен по тревисти места из цялата страна до 2000 м надморска височина. Използват се стръковете. Събират се по време на цъфтеж заедно с първите зелени плодчета, като стъблата се отрязват на около 25 см от върха и към тях се прибавят здравите розеткови листа.

Действие: Кръвоспиращо, намаляващо кръвното налягане, засилващо маточните контракции действие.

Прилага се при маточни кръвотечения по всяко време (освен при бременност и преди раждане), при стомашни и чревни кръвоизливи, кръвотечение от носа, хемороиди, В българската народна медицина се употребява при кръвохрачене, атеросклероза, уриниране на кръв, жълтеница, пясък в бъбреците, болести на далака, при разстройство в обмяната на веществата, болки в бъбреците и черния дроб, за подобряване храносмилането, укрепване на стомаха и далака, за понижаване на кръвното.

В българската народна медицина невенът се употребява при главоболие, болести на далака, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, за задържане при бременност, възпаление на лимфните възли, рак на матката и гърдата, кожен рак (използва се цветът).

 

Внимание!

Да не се употребява при бременност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...