Talkuvam.bg

Лен (Linum)

Лен (Linum)

Цъфти през юни и началото на юли, а плодовете узряват през юли-август. Използва се лененото семе, събрано в пълна зрелост.

За лечебни цели се предпочита едросеменният маслодаен лен. Приложение намират освен целите ленени семена също лененото брашно и лененото масло. Лененото семе има слабително (лаксативно) и омекчаващо действие. То е полезно при болни с нарушена обмяна на мазнините.

Може да се прилага в диетата на болни с атеросклероза и при затлъстяване. Съдържащото се в семената ленено масло пречи за всмукването на животинския холестерол.

Начин на употреба:

Вътрешно: приема се извлек, получен от 1 супена лъжица семена, залети с 400 мл. студена вода. След като кисне 2 часа, се изпива по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Външно: правят се компреси от счукано ленено семе или ленено масло. Последното е много подходящо средство при изгаряне, приложено самостоятелно или смесено с варна вода.

Внимание!

Да не се употребява при остра чревна непроходимост или възпаление на хранопровода. Ленено семе не трябва да се приема перорално от бременни и кърмещи жени. Да не се употребява от деца под 14 години. Възможни са реакции като прояви на свръхчувствителност, гадене, колики, нарушаване резорбцията на други едновременно приемани лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...