Калина (Viburnum)

Калина (Viburnum)

Калината расте из храсталаците и горите, край потоците в предпланинския и планински пояс на страната.

Използва се кората на стъблата и клоните, събрани през ранна пролет. Да не се смесва с черната калина, чиито листа са цели, набръчкани.

Кората има съдосвиващо и кръвосъсирващо действие; понижава кръвното налягане. Плодът засилва сърдечната дейност, има и пикочогонно действие. Действието на корите се дължи на дъбилните вещества, галотанините, кверцитина, катехините.

Прилага се при различни кръвотечения, при маточни кръвоизливи, болезнена менструация, авитаминоза, действа успокояващо – понижава артериалното налягане, при белодробни заболявания с кашлица, при болки и спазми на стомаха и червата, при сърдечни и бъбречни заболявания като противооточно средство в комбинация с листа от мента и змийско мляко се препоръчва при възпаление на жлъчката и жлъчните пътища.

В българската народна медицина корите на калината се употребяват като против температурно средство, при кръвоизливи от носа, хемороиди, диария, стомашно-чревни възпаления, при болести на черния дроб и жлъчката, простудни заболявания. Плодът се употребява като потогонно и слабително средство, при стомашна язва. Плодовете, сварени с мед, се дават при простуда, кашлица, задух. Цветът улеснява храносмилането. Листата се употребяват при вирусни заболявания и маточни кръвоизливи. Външно приложение: Кората се използва за промивки при рани, за налагане при изгорено, за гаргара при гърлобол.

 

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*