Казанлъшка Роза (Rosa damascena Mill. f. trigintipetala Dieck)

Казанлъшка Роза (Rosa damascena Mill. f. trigintipetala Dieck)

Родината на розата е Средна Азия. Мекият климат и подходящата почва създават условия за развитието на тукашната маслодайна роза, от която започва да се добива най-качественото розово масло в света. Венечните листа, които се берат рано сутрин по време на цъфтежа (май-юни) се сушат на сянка или пък в сушилня (при температура до 30 градуса. Срокът на годност за цяла или рязана билка е 1 година, а за мляна – 6 месеца.

Казанлъшката роза има силно спазмолитично действие. Етерично масло, което се добива от нея има бронхоразширяващо действие и затова се използва (както и мащерката) при спастичен бронхит, коклюш, бронхиална астма, бронхиален задух (главно с микробни причинители). Има и противосърбежно, успокояващо и местно обезболяващо действие. Много препарати, получени от цветовете на розата, поради съдържащите се в тях гликозиди се използват в производството на комбинирани препарати със слабително действие.

Розовото масло има силно противомикробно действие. Според някои проучвания то притежава и известен антикалциев ефект.

Розовото масло се използва като съставка на много козметични продукти – в тях то се включва не само заради аромата си, но и заради успокояващото, омекотяващо и противомикробно действие

В българската народна медицина венчелистчетата на розата се използват като слабително средство – общоизвестно е лекото слабително действие на сладкото, приготвено от цветовете на розата. Друго приложение е при стомашно-чревни заболявания и за регулиране на стомашната секреция.

 

Препоръчва се за жабурене при възпаление на венците, при пресипнал глас, за налагане при импетиго.

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*