Talkuvam.bg

Казанлъшка Роза (Rosa damascena Mill. f. trigintipetala Dieck)

Казанлъшка Роза (Rosa damascena Mill. f. trigintipetala Dieck)

Родината на розата е Средна Азия. Мекият климат и подходящата почва създават условия за развитието на тукашната маслодайна роза, от която започва да се добива най-качественото розово масло в света. Венечните листа, които се берат рано сутрин по време на цъфтежа (май-юни) се сушат на сянка или пък в сушилня (при температура до 30 градуса. Срокът на годност за цяла или рязана билка е 1 година, а за мляна – 6 месеца.

Казанлъшката роза има силно спазмолитично действие. Етерично масло, което се добива от нея има бронхоразширяващо действие и затова се използва (както и мащерката) при спастичен бронхит, коклюш, бронхиална астма, бронхиален задух (главно с микробни причинители). Има и противосърбежно, успокояващо и местно обезболяващо действие. Много препарати, получени от цветовете на розата, поради съдържащите се в тях гликозиди се използват в производството на комбинирани препарати със слабително действие.

Розовото масло има силно противомикробно действие. Според някои проучвания то притежава и известен антикалциев ефект.

Розовото масло се използва като съставка на много козметични продукти – в тях то се включва не само заради аромата си, но и заради успокояващото, омекотяващо и противомикробно действие

В българската народна медицина венчелистчетата на розата се използват като слабително средство – общоизвестно е лекото слабително действие на сладкото, приготвено от цветовете на розата. Друго приложение е при стомашно-чревни заболявания и за регулиране на стомашната секреция.

 

Препоръчва се за жабурене при възпаление на венците, при пресипнал глас, за налагане при импетиго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Facebook коментари

Вижте още ...