Talkuvam.bg

Змийско мляко (Chelidonium majus)

Змийско мляко (Chelidonium majus)

Цъфти през април-юни. Среща се из каменливи, влажни, сенчести места, из храсталаци и разредени гори в цялата страна. Използват се стръковете. Събира се цялата надземна част малко преди разцъфтяване. Змийското мляко притежава бактерицидни свойства. Пресният сок, както и отварата от билката задържат растежа на патогенните гъбички. Тя притежава спазмолитично, успокояващо, жлъчегонно, противовъзпалително действие.

Прилага се: за лечение на чернодробни болести – жълтеница, жлъчнокаменна болест, за лечение на гастрит, колит и други, при бъбречни заболявания и отоци, при лошо храносмилане, хемороиди, при високо артериално налягане, за регулиране на менструационния цикъл, при скрофули, глисти и при някои кожни болести – брадавици и др., във вид на маслен или воден извлек билката намира приложение в стоматологичната практика за лечение на язвен и афтозен стоматит и пиорея; в гинекологията – за лечение на ерозии на шийката на матката и трихомонаден колпит.

В дерматологията змийското мляко се използва за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата външно под форма на унгвенти и със свеж сок от растението, като всекидневно трикратно се третират поразените участъци. В отвара от растението са къпели децата при различни кожни заболявания.

Змийското мляко се прилага за лечение на псориазис под форма на горещи вани, унгвенти (с равни части свинска мас) и спиртни разтвори (20%) вътрешно. Народната медицина препоръчва дрогата и при подагра, при отоци като диуретично средство, при малария, за регулиране на менструацията, при кожна туберкулоза, коремен тиф, импетиго, псориазис, а млечният сок – за премахване на брадавици.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...