Ехинацея (Echinacea)

Ехинацея (Echinacea)

Ехинацеята е известна и се цени най-вече заради мощното и имуностимулиращо и силно изразено противовъзпалително действие. Изследвания са доказали, че тя е способна да противодейства на повече от 200 различни вируси. Има способност да мобилизира имунитета за борба с инфекциозни и вирусни заболявания.

Тя потиска растежа на стафилококи, стрептококи, вирусите на грипа и херпеса. Затова тя се използва с профилактична цел при първи признаци на простуда и по време на грипна епидемия.

Установена е ефективността на препаратите, съдържащи ехинацея при възпалителни заболявания (артрит, ревматизъм, простатит, гинекологически заболявания и др.). Проявява бактерицидни, фунгицидни и противовирусни свойства (т.е. ефективна е срещу вируси, бактерии и гъбички), притежава и някои кортизоноподобни свойства (повишава адаптационните способности на организма).

Корените от ехинацея влияят благоприятно върху имунната система и се използват в диетичните режими в комплексните програми при: чести възпаления на ушите, гърлото; остри и хронични бронхити; предпазване от грип и простуди; кашлица и главоболие.

Ехинацеята е много ценена при трудно лечими и нелечими със съвременните конвенционални средства хронични хепатити, хронични бронхити, хронични пиелонефрити, синузити и много други вирусни заболявания (например рецидивираща херпесна инфекция).

Доказано е, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от ринит с над 50%, а по време на заболяване намалява до два пъти продължителността му. Комплексът биологично активни вещества оказва противомикробно, противовъзпалително и имуномодулиращо действие. Ехинацеята засилва фагоцитозата, движението на левкоцити към огнището на възпалението, активира Т-лимфоцитите, стимулира комплементарно-пропердиновата активност и така води до снижаване проницаемостта на съединителната тъкан (т.е. възпрепятства проникването на микроорганизмите). Тъй като ехинацеята е мощен природен антибиотик, при използването и е целесъобразно поддръжането на организма с пробиотици. Имуномодулиращото и действие позволява използването и в онкопатологията и при СПИН.

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*