Talkuvam.bg

Енчец (Solidago virga-aurea)

Енчец (Solidago virga-aurea)

Събират от юли до октомври. Цветовете и листата на енчеца действат охлаждащо и тъй като растението отводнява, то се препоръчва при бъбречни болки и болести на пикочния мехур. Цветовете се ползуват и при чревни заболявания и чревни кръвотечения.

Големият швейцарски природолечител, пастор Кюнцле, разказва в своите статии за около 45-годишен мъж с тежко и влошаващо се бъбречно заболяване. В крайна сметка единият бъбрек трябвало да бъде махнат. Другият бъбрек също бил загноясал и не можел да работи добре. Тогава мъжът започнал лечение с енчец. Той смесвал енчец, еньовче и жълта мъртва коприва в равни части, приготвял от сместа чай и пиел на глътки от три до четири чаши всеки ден.

За 14 дни бил напълно здрав. В комбинация с еньовчето и жълтата и бяла мъртва коприва, енчецът помага дори при спаружване на бъбреците, лошо оросяване на бъбреците и наличие на изкуствен бъбрек. Според традиционното схващане всички душевни вълнения на човек се отреагират през бъбреците, поради което след психически шок, бил той от внезапната смърт на близък човек или някакъв друг нещастен случай, винаги бъбреците са тези, които най-много пострадват.

Енчецът се е доказал в практиката като лечебно растение, което отлично влияе върху емоционалното състояние. Някои привърженици на алтернативната медицина дори твърдят, че самото съзерцаване на енчеца сред природата действа успокояващо.

Енчецът може да се използва за лечение и при: чернодробни заболявания, застой на течности в организма, увеличение на простатата, диабет, албумин, нефрит, подагра, кашлица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...