Talkuvam.bg

Глухарче (Taraxacum)

Глухарче (Taraxacum)

Глухарчето расте в цялата страна, по песъчливи места, из ливадите и пасищата, по зелените площи на паркове и градини. Използват се корените, събрани през есента, когато листната розетка започва да увяхва. Корените се изкопават, изчистват от пръста и от кореновата шийка и се измиват със студена вода. След отцеждане на водата корените се изсушават.

Надземната част с корените подобрява функциите на черния дроб, действа жлъчогонно, пикочогонно, противоглистно, възбужда апетита. Лечебният ефект се дължи на съдържащите се в растението горчиви вещества, органични киселини и гликозиди. Усилва действието на подстомашната жлеза – повишава отделянето на инсулин и намалява количеството на холестерола в кръвта.

Прилага се при чернодробни заболявания, болести на пикочните пътища, хемороиди, стомашни и чревни смущения, леки форми на захарен диабет. Използва се при кашлица, запек, екземи, воднянка, подагра, болести на далака, възпаление на червата, анемия, газове, кръвохрачене, за регулиране на кръвното налягане.

  • при стомашно-чревни и жлъчни заболявания;
  • за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система;
  • за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства;
  • пресните листа – за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет и някои кожни болести.

Външно приложение: За бани при бяло течение и ревматични болки, за налагане на лапи при екземи, рани, циреи, лунички по лицето, за промивки при възпаление на очите, за гаргара при болки в гърлото. Млечният сок се препоръчва за мазане при брадавици. При екзема за мазане се използва смляно цялото растение, смесено с мед и топла млечна суроватка. Прясно растение във вид на салата (подправено с лимон) се препоръчва при пролетна умора и авитаминоза.

Вътрешно приложение: 2 супени лъжици от билката се слагат в 500 мл. вода и врат 5 минути. Пие се по 100мл. преди ядене, 4 пъти дневно. В ранна пролет пресните листа на растението се използват за приготвяне на богата на витамини салата, от корените се прави заместител на кафето. Може да се използва в умерени дози за непродължително време без опасност от отравяне.

Начин на употреба:

Използва се извлек, като 2 чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 250 мл. студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден. Прилага се и пресен сок от билката, както и млади листа като салата. Корените на глухарчето влизат в състава на много билкови чаеве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...