Talkuvam.bg

Водна детелина – Горчивче (Menyanthes trifoliata)

Водна детелина – Горчивче (Menyanthes trifoliata)

Цъфти от юни до август. Водната детелина расте из заблатени места, мочурливи ливади и торфища, предимно в планинските и по-рядко във високопланинския пояс, но се среща и под 1000 м надморска височина.

Използват се листата с малка част от дръжките, брани през време на цъфтежа – май-юли. Препоръчително е листата да се режат с ножици, защото при късане се отскубва цялото растение. Събират се добре развилите се листа. Сушат се бързо на сянка (бавното сушене води до почерняването им). Изсушената билка е със зелен цвят, без миризма и с горчив вкус. Съхранява се в сухи и проветриви помещения.

Водната детелина има апетитовъзбуждащо действие. Приписва й се и способността да успокоява централната нервна система. Възбужда апетита и стимулира стомашната секреция. Понижава температурата и действа газогонно.

Прилага се при гастрит с намалена киселинност на стомашната лигавица, безапетитие, при висока температура (треска), газове в червата, жлъчен и чернодробен застой. Водната детелина се препоръчва още при глисти, малария, воднянка, главоболие, студени ръце и крака, шипове, малокръвие, стомашни и чревни болки, придружени със запек, алкохолизъм, безапетитие, цистит, жлъчни възпаления, невроза, диабет, подагра, треска, ревматизъм и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...