Бяла ружа (Althaea officinalis)

Бяла ружа (Althaea officinalis)

Расте по влажни крайречни и мочурливи места в цялата страна. Използват се корените, листата и цветовете. Корените се изваждат през есента. Предпочитат се корените от двегодишни растения. Още докато са свежи, се обелва външната кора и се нарязват на късове. Листата се берат през лятото, преди да започнат да жълтеят, а цветовете в началото на цъфтежа. Лечебната ружа притежава омекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие.

Препоръчват се корените при възпаление на дихателните пътища – бронхити, трахеити, бронхопневмонии, кашлица, ларингит с пресипнал глас, фарингит, задух, трахеобронхит, при остри възпаления на стомашно-чревния тракт – остри гастрити, язвена болест, при възпаления на пикочните пътища, болезнено уриниране и др., воден извлек от корени: външно за гаргара при ларингит с пресипнал глас, за лечение на циреи, рани и други кожни заболявания.

Външно приложение: За гаргара при гърлобол и пресипнал глас, за жабурене при възпалени венци, за налагане на лапи при циреи, рани, екземи, отоци, за компреси при възпаление на очите.

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*