Talkuvam.bg

Бяла ружа (Althaea officinalis)

Бяла ружа (Althaea officinalis)

Расте по влажни крайречни и мочурливи места в цялата страна. Използват се корените, листата и цветовете. Корените се изваждат през есента. Предпочитат се корените от двегодишни растения. Още докато са свежи, се обелва външната кора и се нарязват на късове. Листата се берат през лятото, преди да започнат да жълтеят, а цветовете в началото на цъфтежа. Лечебната ружа притежава омекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие.

Препоръчват се корените при възпаление на дихателните пътища – бронхити, трахеити, бронхопневмонии, кашлица, ларингит с пресипнал глас, фарингит, задух, трахеобронхит, при остри възпаления на стомашно-чревния тракт – остри гастрити, язвена болест, при възпаления на пикочните пътища, болезнено уриниране и др., воден извлек от корени: външно за гаргара при ларингит с пресипнал глас, за лечение на циреи, рани и други кожни заболявания.

Външно приложение: За гаргара при гърлобол и пресипнал глас, за жабурене при възпалени венци, за налагане на лапи при циреи, рани, екземи, отоци, за компреси при възпаление на очите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...