Talkuvam.bg

Бял бор (Pinus sylvestris)

Бял бор (Pinus sylvestris)

Белият бор е дърво, достигащо внушителна височина – до 40 м. Листата са игловидни. „Цветовете“ са еднополови, събрани в мъжки и женски шишарки. Мъжките шишарки са разположени по много, гроздовидно, по върховете на клонките. Женските шишарки са разположени единично или до две-три и първоначално са червени, дребни, изправени нагоре; след опрашване се извиват надолу, увеличават размера си и вдървесиняват. Семената са с крилатка и узряват в края на втората година, когато се разтварят женските шишарки и освобождават зрелите семена. „Цъфти“ през май-юни. Среща се в почти във всички наши планини на височина до 2200 м.

Използват се боровите пъпки (връхчета), намиращи се по върховете на клонките, които се събират рано напролет. Белият бор има противовъзпалително, отхрачващо, омекчаващо лигавиците действие. Разширява кръвоносните съдове и разтваря камъните в пикочния мехур, при бронхити, ангина, туберкулоза, при простуда (за инхалации и разтривки), ишиас, камъни в бъбреците и пикочния мехур. Боровите връхчета се използват при задух, подагра, хемороиди.

Прилага се за инхалации при задух, хроничен бронхит, пневмония, бронхиална астма, кашлица. Правят се и бани при екземи, ревматизъм, обриви, лишеи, хемороиди.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...