Talkuvam.bg

Арония (Sorbus melanocorpa)

Арония (Sorbus melanocorpa)

Родината на аронията е северна Америка. Представлява компактен храст, достигащ височина 2,5-3 м, с лъскави, неназъбени листа. Плодовете му са дребни синьо черни зрънца, по форма наподобяващи миниатюрни ябълки. Аронията вирее на най-различни почви, с изключение на солените, мочурливите и каменистите. Най-успешно се развива на добре напоени, леки и пропускливи почви. За лечебни цели и за нуждите на хранително вкусовата промишленост се събират плодовете.

Аронията се използва като алтернативно средство срещу редица болести – диабет, лъчеви увреждания, хипертония. Липсата на захароза в сока както и наличието на сорбит правят аронията идеална напитка за страдащите от диабет. А комбинацията на сок от арония и пектин освобождава организма от радиоактивни вещества и йони на тежки метали. Тя е лечебна и за всички, които са натрупали лош холестерол в кръвта си. Има протективен ефект срещу злокачествени заболявания.

Прилага се:
  • за детоксикация на организма;
  • срещу високо кръвно налягане се препоръчва пиене на  сок, лека хипертония.

Със сок от плодовете на арония може да се допълни лечението и на редица други заболявания – кожни увреждания, алергични състояния, ревматизъм.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...