Talkuvam.bg

Алое (Aloe Ferox)

Алое (Aloe Ferox)

Алое е вечнозелено растение, с изправено, високо до 1,5 м стъбло. Използват се листата, от чийто сок чрез сгъстяване и изсушаване се получава стъкловидна маса, наречена алое или сабур. Алоето има стимулиращо, слабително, жлъчегонно действие. Лечебният ефект се дължи на антрахиноновите гликозиди (които могат да предизвикат и аборт!). Растението има и бактерицидни свойства.

Прилага се при заболявания на очите и очния нерв; при нарушена обмяна на веществата и за повишаване на имунитета; за лечение на гастрит, колит, язва на стомаха. При анемия се препоръчва сок от алое с добавка от железни препарати. В българската народна медицина алоето се използва предимно при болки в стомаха и червата, за възбуждане на апетита, при артрит и през последните години – при рак. Приложено на лицето и шията, алоето омекотява кожата и забавя появата на бръчки. Омекотява мазоли и втвърдени кожни участъци от ходилата. Мехлемите, направени на базата на алое предотвратяват появата на мехури и обелване на кожата вследствие на слънчеви изгаряния.

Противопоказания:

Не бива да се използва при остри възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, при болест на Крон, улцерозен колит, стомашни болки. Да не се използва по време на бременност и кърмене, както и при деца под 12 годишна възраст. При употреба са възможни странични ефекти – стомашно-чревни колики, диария. При продължителна употреба може да се наблюдават нарушения във водно електролитния баланс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...