Talkuvam.bg

Суши ориз (散らし鮨)

Суши ориз (散らし鮨)

Необходими продукти:

  • 500 гр. ориз за суши (за предпочитане късозърнест ориз);
  • 500 мл. вода;
  • 100 мл. оцет за суши (виж повече).

Начин на приготвяне:

Оризът се изсипва в тенджера, долива се вода, която да покрие ориза и с пръсти се започва да се бърка с кръгови движения около 30 секунди. Изхвърля се водата и се повторя процедурата 3-4 пъти докато водата, която се изхвърля е достатъчно бистра и оризът – чист.

След това се долива чиста вода в тенджерата в съотношение 1:1 вода – ориз. Оставя се да престои за 30 мин.

Тенджерата се похлупва и се поставя на котлона на ниска температура за 5 мин. След това котлона се усилва, така че водата да заври. След като водата заври температурата се намаля, така че оризът да къкри около 15 мин. или до пълното поемане на водата от ориза. Следи се оризът да не залепне по дъното. През цялото това време тенджерата остава похлупена.

Оризът се изсипва в широка тава. Ако част от ориза е загорял по дъното, същият се оставя в тенджерата, за да не развали вкуса на останалия ориз.

Свареният ориз се овкусява с оцета за суши (препрати към оцет). С дървена (пластмасова) лъжица внимателно се разбърква оризът, така че да не се мачка. Използва се специфична техника, която изглежда като рязане с нож. Първо се разделя (разрязва) оризът през средата и се обръща, а след това – в обратна посока и така до готовност.

Размесеният ориз се оставя да престои 15-20 минути. След това се обръща и престоява още 10-15 минути. Оризът за суши е готов.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...