Talkuvam.bg

Родопско чеверме

Родопско чеверме

Необходими продукти:

  • заклано от предния ден агне, яре или овца;
  • сол.

Начин на приготвяне:

Трупът се окачвада виси, за да се отцеди кръвта. Коремната кухина трябва да е разрязана по-малко.Трупа се нанизване на дървен шиш, който в края на дебелата му страна има закована напречно летвичка, която служи за дръжка при въртенето.

Осолява се вътрешността на трупа като с нож се правят джобчета в подмишниците и в слабините, а след това се пълнят със сол.

Предните крака се прибират с пирон или тел към шиша в обтегнато напред положение, а задните се кръстосват на шиша откъм гърба и се заковават с пирони. Заковават се също и средата на гърба и врата. Зашива се с клечка или подходящ конец кухината.

Край предварително разжарено огнище се забиват два яки чатала и шишът се поставя върху тях. Върти се непрекъснато в една посока бавно. Още от началото цялото тяло се намазва с разтопена лой от “кърпата” на животното.

В началото огънят трябва да бъде по-слаб, за да се затопли чевермето постепенно в цялата му маса. Печенето става фактически не от пряк огън или жар, а от нажежения около него въздух. Затова зад огнището се струпват камъни, които след нагорещяване “излъчват” топлина.

Печенето се смята за истински започнало, когато от чевермето започне да капе сок –“джервиз”, а се счита за готово, когато от забит в задния бут нож, така че да се покаже от другата страна, спре да тече “сукървица”. А отлично изпечено е това чеверме, което след сваляне от огъня, при стръсване на шиша над четуна (клони от ела, когато сме на поляна) или над съд – се “разхлопне” и изсипе на парчета.

В зависимост от възрастта на животното и теглото му, печенето трае 4 – 6 (7,8) часа.Чевермето се яде още топло, но в родопския край се предпочита студено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...