Talkuvam.bg

Домашна баница с праз

Баница с праз

От: Хайрие Салим


Необходими продукти:

За тестото:
  • 300 гр. брашно;
  • 1 щипка сол;
  • вода.
За плънката:
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Изчистваме, нарязваме праза на шайби и го запържваме в малко мазнина. Охлаждаме и смесваме с предварително свареният и изстинал ориз и изварата. Разбъркваме добре.

Смесваме брашното със солта и вода омесваме меко и нелепнещо тесто. Разделяме го на 3 топки, които оставяме да отпочинат за 10-на минути.

Разточваме 3 кори с размери малко по-големи от диаметъра на тавата.

Разстиламе първата кора в намазнена тава, като повдигаме краищата, така че да задържат плънката. Отгоре разпределяме половината от плънката. След това слагаме втората кора, а отгоре останалата плънка. След като „затворим“ баницата с 3-тата кора я слагаме на газов котлон да я печем (на плочата на печка на дърва, както е по оригиналната рецепта).

Огънят трябва винаги да е към краищата на тавата, пече като тавата се върти непрекъсната.

Периодично лекичко се проверява с тъп нож в края, колко е опечена.

Огънят никога да не трябва да е точно по средата, за да не изгори баницата И най-важното е самото обръщането на баницата. С голяма кръгла дъска за точене (диск за пици) прихлупваме тавата и без да се забавяме, с рязко движение обръщаме тавата.

В тавата сипваме малко олио и внимателно връщаме приплъзвайки баницата обратно в тавата. Изпичаме я и от другата страна.

Да Ви е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...