Talkuvam.bg

Постна содена питка за Бъдни вечер

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

  • 1 кг. брашно (тип 500 и тип 650 в съотношение 1:1);
  • 1 с. л. сол (равна);
  • 2-3 с. л. олио;
  • 1 с. л. сода;
  • 2 с. л. лимонов сок;
  • 600 мл. хладка вода.
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Разтваряме содата в лимоновия сок.

Отделяме от брашното 100-150 гр. Останалото смесваме с всички останали продукти и омесваме меко тесто.

От тестото отделяме една малка топка, към нея по малко добавяме от отделеното брашно и омесваме твърдо тесто. От него ще оформим обредните символи, с които ще украсим питката. Останалото тесто покриваме и оставяме да отпочине.

От отделената топка разточваме кора, за да улесним оформянето на обредните символи. За улеснение нарязваме и лентички, които моделираме.

Оформяме традиционните обредни символи за питката за Бъдни вечер. Те символизират трудолюбието (житните класове), веселието (грозд), жизнеността, радостта, плодородието на житото (Кръстец – символ на плодородието на житото), богатия урожай, плодовитостта, здравето, дълголетието, слънцето със своята светлина и топлина, силата, семейството, имота, радостната вест, сбъднатите желания, добродетелта, защитата на дома и стопанството, чистотата, хубостта и обичта.

Някои от оформените символи може да поръсим с брашно с помощта на цедка (сито), за да останат по-светли след изпичането.

Оформяме питката с леко разтегляне на топката и по традиция поставяме в нея сребърна паричка. Отгоре многократно надупчваме с помощта на вилица.

Поставяме питката в тава, покрита с  хартия за  печене (леко намазнена). Отгоре подреждаме символите и много леко ги притискаме към нея. (Преди залепяне отдолу може леко да ги навлажним.)

На дъното на фурната поставяме тавичка с ½-1 ч. ч. вода. Питката поставяме на ниско ниво, отгоре поставяме (покриваме) парче хартия за печене (без да уплътняваме) и печем на 180 градуса до готовност. Към края отстраняваме хартията.

Готовата питка „погалваме“ с навлажнени или намазани с олио ръце и завиваме, за да „заобиколи нивата“. Питката е много вкусна и пухкава.

На когото се падне паричката след разчупването на питката, ще е големият късметлия през годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...